Romska teatern på Göteborgsturné

Arthem – Romska teatern gör en Göteborgsturné i november och december med nya musikföreställningen Drömmarnas tält. Turnén inleds med skolföreställningar i Hammarkullen, Hisings Backa och på Folkteatern där det även blir offentlig premiär den 17 november, kl 18.30. Turnén avslutas på Aftonstjärnan 9 december.

Arthem – Romska teatern bildades i Göteborg 2019 med en längtan att berätta historien om Carmen utifrån ett romskt perspektiv. Musikföreställningen Carmen med förhinder hade premiär 2021 med en efterföljande Sverigeturné, i samarbete med Riksteatern.

Nu är det snart premiär för en ny musikföreställning, denna gång baserad på gamla och nya sagor och legender sammanställda och bearbetade av Lucia Cajchanova.

– Den romska berättartraditionen är varierad och brokig. Under research-perioden gjorde jag med hjälp av Arthem ett urval, jag letade efter berättelser som kunde betyda något intressant för oss idag, letade efter upprepningar och mönster och en blandning som tillsammans bildade en helhet. Äldre, mer traditionella sagor, blandades med mer samtida legender. Men när berättelserna kom till scenen bildade de där också en ny berättelse: den om att berätta, att vara den som för berättelsen vidare, säger Lucia Cajchanova, dramatiker.

– Människans förmåga att använda sig av fantasins kraft är kärnan i föreställningen. Med suggestionen och igenkänningen tar vi med publiken på en resa till olika världar, idéer och musikaliska uttryck. Sagorna handlar om kärlek, mod, rädsla och längtan att höra till. Att rättvisan faktiskt finns och att varje människa har den inom sig eller åtminstone kan välja att ha cilvilkurage i en orättvis värld, säger Anna Ulén, regissör.

Drömmarnas tält vänder sig till alla åldrar, till familjer med barn på väg in i tonåren och uppåt, gymnasiet och vuxna. I musikföreställningen ingår muntligt berättade romska sagor från alla tider och översatta nedskrivna sagor från romani chib till svenska, en sagoskatt som alltså återberättas med nyskrivna texter, dans och musik.

– Musiken i föreställningen har vi skapat utifrån romsk folkmusik som vaskats fram och blandats med andra genrer och kollektivt nykomponerad musik, säger Salamanca Taikon Gonzalez, som är en av de fyra medverkande på scen.

Drömmarnas tält har offentlig premiär på Folkteatern 17 november, kl 18:30

Omslagsbilden: Salamanca Taikon Gonzalez och Sima Eriksson i Drömmarnas Tält. Foto: Nadim Elazzeh

Läs mer om Drömmarns tält