Drömmarnas tält

Musikföreställning baserad på romska sagor och legender sammanställda och bearbetade av Lucia Cajchanova

Vad gör du när du väntar på bussen? Chattar du med en vän, lyssnar du på musik eller tittar du på film? Är du kanske den som rastlöst vankar av och an eller sitter du tålmodigt i busskuren och rullar tummarna? Knäpper du fingrarna? I Arthems rytmiska musikföreställning börjar det just så, med ett fingerknäpp – busskuren förvandlas till ett skimrande Drömmarnas tält och några minuters väntan på bussen sträcks ut till en sagolik evighet.

Drömmarnas tält är en scenisk fest för själ och hjärta, en lovsång till fantasins kraft där delar av den romska sagoskatten återberättas med ny dramatik, musik och dans. Hör om Romea som trillar ner i skogens magiska brunn. Hör om makthavarens dotter som har psykisk ohälsa, hönan i ugnen och den ensamma tiggande pojken som hittar ett hem på andra sidan älven. Och vem har den vackraste drömmen? I Drömmarnas tält framträder det som inte finns men som en gång fanns.

Musikföreställningen vänder sig till alla åldrar, till familjer med barn på väg in i tonåren och uppåt, gymnasiet och vuxna. I Drömmarnas tält ingår muntligt berättade romska sagor från alla tider och översatta nedskrivna sagor från romani chib till svenska, bland annat ur samlingen Det var en gång det som inte var – romska sagor av Bagir Kwiek och Monica Hirsch. Musiken i föreställningen har skapats utifrån Arthems särpräglade koncept: romsk folkmusik som vaskats fram och blandats med andra genrer och kollektivt nykomponerad musik.

Föreställningens längd: ca 60 min

Göteborgsturné 2023

Turnén inledes med skolföreställningar i Hammarkullen, Hisings Backa och på Folkteatern där det även var offentlig premiär den 17 november. Turnén fortsatte sedan vidare till Mölndal och avslutades på Aftonstjärnan 9 december.

Trailer


Galleri


Produktion


Ensemble

Salamanca Taikon Gonzales, Sima Eriksson, Robert Svärd, Ebba Westerberg

Text

Lucia Cajchanova

Regi

Anna Ulén & ensemblen

Koreografi

Ann Sehlstedt & ensemblen

Komposition & arrangemang

Arthem

Ljusdesign

Anna Wemmert

Scenografi/Projektioner

Camilla Engman

Kostym

Fianna Robijn & ensemblen

Sömnad och kostymteknik
Amanda Siljebratt

Ljud

Carlos Sepulveda

Ljus & videoteknik

Mattias Hök

Sufflering

Thereza Eriksson

Dekorbygge

Colin Ferguson

Producent

Johnna Arlid

Produktion

Arthem & Possibilitas


Med stöd av: Kulturrådet, Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen, Svenska Författarfonden, Institutet för språk och folkminnen (Isof)

Press om föreställningen


“…en timmes energirik, medryckande musikalisk berättarteater.”

– Göteborgs-Posten

“Flamencons rötter i den romska kulturen blixtrar, inte bara i de fyras guldfärgade fötter.”

Göteborgs-Posten

En kväll i Drömmarnas tält var precis vad jag behövde för att mota bort mörker och kyla, och det är sant som de säger i sagan: “Det gör nåt med blodet när de spelar.”

Dikko Magasin