Carmen med förhinder
Jag dansar flamenco som hon. Jag spår som hon. Jag är rom som hon. Och precis som hon är jag stolt. Det här är min historia. Och min kärlek. Jag är Carmen.
Carmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog. Utgångspunkten är att ge ett nutida romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen.
I musikteatern fördjupas, utmanas och kompletteras dramatiken innehållsmässigt med vittnesbörder från huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra intervjuade romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan, även i det koreografiska och musikaliska uttrycket.
Gränserna är stundtals upplösta mellan scen och salong såväl som i förhållande till originalversionen från 1800-talet. Georges Bizets musik blandas med flamenco, jazz, hiphop, romsk folkmusik och nyskriven kollektivt komponerad musik.
Premiär 2021 och Sverigeturné 2023
Carmen med förhinder var Arthem – Romska Teaterns första produktion. I samarbete med Riksteatern gjorde musikföreställningen en rikstäckande turné 28 feb 2023 – 31 mars 2023. Carmen med förhinder hade premiär i Göteborg på Kronhuset Kreativ Arena, 26 november, 2021.
Trailer
Galleri
Foto föreställningsbilder: Leif Eriksson (1-3) och Patrick Miller (4-5)
Produktion
Ensemble
Salamanca Taikon Gonzalez, Sima Eriksson, Robert Svärd , Johan Bengtsson, Lelo Nika Jr, Ebba Westerberg
Karaktärer Projektion
Alecio Araci , Lindy Larsson, Niklas Rydén, Shirin Kaj aka S.K.T
Dramatiker
Ninna Tersman
Regi
Anna Ulén
Scenograf/Kostymör
Fianna Robijn
Komposition/ musikarr
ARTHEM/ S.K.T/Bizet Toreadorens
Klagosång
Anders Ortman
Ljusdesign
Anna Wemmert
Filmare/Projektioner/Foto
Leif Eriksson
Press om föreställningen
“Salamanca Taikon Gonzalez glöder i ”Carmen med förhinder”
“Romerna gör upp med Carmen en gång för alla”
“Med humor och träffsäkerhet får vi oss inte bara en fantastisk kväll, vi lämnar föreställningen med hopp. Ett hopp där den romska kvinnan går i bräschen både för självständighet och hur vi möter de stereotypa fördomar som finns i samhället.”