Carmen med förhinder

Jag dansar flamenco som hon. Jag spår som hon. Jag är rom som hon. Och precis som hon är jag stolt. Det här är min historia. Och min kärlek. Jag är Carmen.

Carmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog. Utgångspunkten är att ge ett nutida romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen.

I musikteatern fördjupas, utmanas och kompletteras dramatiken innehållsmässigt med vittnesbörder från huvudrollsinnehavaren Salamanca Taikon Gonzalez och andra intervjuade romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan, även i det koreografiska och musikaliska uttrycket.

​Gränserna är stundtals upplösta mellan scen och salong såväl som i förhållande till originalversionen från 1800-talet. Georges Bizets musik blandas med flamenco, jazz, hiphop, romsk folkmusik och nyskriven kollektivt komponerad musik.

Premiär 2021 och Sverigeturné 2023

Carmen med förhinder var Arthem – Romska Teaterns första produktion. I samarbete med Riksteatern gjorde musikföreställningen en rikstäckande turné 28 feb 2023 – 31 mars 2023. Carmen med förhinder hade premiär i Göteborg på Kronhuset Kreativ Arena, 26 november, 2021.

Trailer

Galleri

Foto föreställningsbilder: Leif Eriksson (1-3) och Patrick Miller (4-5)

Produktion

Ensemble

Salamanca Taikon Gonzalez, Sima Eriksson, Robert Svärd , Johan Bengtsson, Lelo Nika Jr, Ebba Westerberg

Karaktärer Projektion 

Alecio Araci , Lindy Larsson, Niklas Rydén, Shirin Kaj aka S.K.T 

Dramatiker

Ninna Tersman

Regi

Anna Ulén

Scenograf/Kostymör

Fianna Robijn

Komposition/ musikarr

ARTHEM/ S.K.T/Bizet Toreadorens

Klagosång

Anders Ortman

Ljusdesign

Anna Wemmert

Filmare/Projektioner/Foto

Leif Eriksson

Press om föreställningen


“Salamanca Taikon Gonzalez glöder i ”Carmen med förhinder”

– Dagens Nyheter

“Romerna gör upp med Carmen en gång för alla”

Expressen

“Med humor och träffsäkerhet får vi oss inte bara en fantastisk kväll, vi lämnar föreställningen med hopp. Ett hopp där den romska kvinnan går i bräschen både för självständighet och hur vi möter de stereotypa fördomar som finns i samhället.”

Dikko Magasin