Premiär för romsk Carmen

Sveriges första romska teater har premiär på sin första produktion. Utgångspunkten i Carmen med förhinder är att ge ett nutida och romskt perspektiv till den klassiska operan Carmen. I huvudrollen ses artisten Salamanca Taikon Gonzalez. Hennes egna erfarenheter som rom vävs in i det nyskrivna dramat. I George Bizets musik, som framförs live, blandas flamenco, jazz, romsk folkmusik och nyskriven musik. Premiär på Kronhuset Kreativ Arena, 26 november, kl 19.00, 2021.


En oförglömlig historia hade premiär på Stora Teatern, i Göteborg, 2018 och turnerade sedan runt om i Sverige. I föreställningen gestaltades romers egna berättelser med teater, dans och musik. Projektet var en lysande erfarenhet. Några av de som var med i den konstnärliga kärnan ville fortsätta, fortsätta utveckla föreställningsformen, fortsätta berätta, vilket ledde till att Arthem – Romska Teatern bildades 2019.

– Vi är Sveriges första romska teater. Som organisation vill vi utforska, lyfta fram och problematisera den romska kulturen samt romernas förutsättningar att realisera sina rättigheter som kulturbärare och svenska medborgare, säger Salamanca Taikon Gonzalez.

Produktionen av föreställningen görs i samarbete med bland andra Teater Halland och New Opera CO. Det nyskrivna manuset, av Ninna Tersman, är skrivet ur Carmens perspektiv.

– I vår föreställning lyfter vi fram Carmens önskan om fri kärlek, självständighet, hennes vägran att bli ägd eller kontrollerad, att inte bli förhindrad av traditioner eller på förväg dömd på grund av sitt ursprung. Det blir ett återtagande, reclaimande, av historien, säger Salamanca Taikon Gonzalez.

Carmen med förhinder kan beskrivas som en explosiv dansant konsert med monolog och dialog.

– I musikföreställningen fördjupas och problematiseras den klassiska Carmen innehållsmässigt med vittnesbörder från Salamanca själv och andra romer. Salamancas erfarenheter av att vara rom, frånskild och ensamstående mamma vävs ihop till en Carmen som är gestaltad på flera plan även i det koreografiska och musikaliska uttrycket, menar regissören Anna Ulén, som även regisserade En oförglömlig historia.

Carmen med förhinder kommer att spelas i Västra Götalandsregionen och Region Halland under 2022.

I samarbete med Riksteatern kommer Carmen med förhinder även åka ut på en rikstäckande turné 28 feb 2023 – 31 mar 2023.

Omslagsbilden: Carmen med förhinder. Foto: Patrick Miller (OBS! Bilden är tagen från ett senare tillfälle än vid publiceringen av nyheten)

Läs mer om Carmen med förhinder